Turista szakágak

A természet adta környezet lehetőségeit többféle módon lehet turista módon élvezni. Ezeket a formákat hívjuk szakági túrázásnak. A szakág kiválasztása függhet az évszaktól (szezonsportok), anyagi lehetőségeinktől, a rendelkezésünkre álló időtől, lakóhelyünk környezeti adottságaitól, fizikumunktól, érdeklődésünktől, barátainktól, .... rosszabb esetben a divattól is.

Gyalogos túrázás

A turizmusnak ez az ága a legelterjedtebb, hiszen bárki számára elérhető, mert időben és anyagiakban is ez kívánja a legkevesebb ráfordítást. Ez az alap, itt lehet felkészülni a többi, más élményeket is nyújtó túralehetőségekre. A bakancsos turistákat több ezer kilométernyi jelzett turistaút várja az ország legszebb részein.

E szakág többféle választási lehetőséget nyújt. Nemrég még a teljesítménytúrázás volt a divat, de vele jól megférnek a városismereti séták, a könnyű kirándulások éppúgy, mint a hétvégi, több napos túrák, állótáborok, vándortáborok.

Kerékpáros túrázás

Ha közlekedési morálunk és infrastruktúránk nem is, de földrajzi adottságaink, országunk mérete és végre egy egészséges divat indokolja e sportág második helyen történő említését. Elengedhetetlen kelléke csak egy van, a jó műszaki állapotú, a KRESZ előírásainak megfelelő kerékpár. A többi már a kerékpároson múlik.

E szakág is kezd elkülönülni túrakerékpározásra, országúti teljesítmény kerékpározásra és hegyi kerékpározásra. Ez utóbbi tűnik a természetjáráshoz legközelebb állónak, de ez okozhatja a legtöbb környezeti kárt is, ha a "bringás" nem veszi figyelembe a természeti táj érdekeit.

Vízitúrázás

Magyarország medence jellegű fekvése miatt összegyűjti a környező hegységek vizeit, így sűrű vízhálózatunk révén sok-sok lehetőségünk van evezős túrákra hazánk folyóin és tavain. Ma már a környező országok gyors sodrású hegyi folyói és Európa közeli tengerei sem elérhetetlenek, így a vitorlázás és a motoros csónakokkal, hajókkal való túrázás különféle változatai is viszonylag könnyen kipróbálhatók.

Minden vízitúrázáshoz kell egy, a célnak megfelelő, jó hajó, de a legfontosabb az úszni tudás. Ezt csak kiegészíti, de nem pótolja a mentőmellény.

Barlangi túrázás

Ez sem veszélyesebb, mint a többi szakág, de csak akkor nem, ha fokozatosan, barlangkutatóktól tanuljuk meg a földalatti túrázás ismereteit. Megéri a fáradságot, mert középhegységeinkben megközelítően 3000 barlang található. Bár valamennyi védett, a barlangászok ezeket hozzáértő módon látogathatják, sőt kutatják. E sportág igazi csapatmunkát kíván. Ezért egyedül illetve egy lámpával soha ne menjünk barlangba! Még a legveszélytelenebbe sem, mert ilyen nincs.

Barlangtúra előtt a legfontosabb tudatni környezetünkkel, hogy hova megyünk, és mikorra térünk haza. A várható nehézségek miatt fontos a megfelelő felszerelés: megbízható világítóeszköz, meleg ruházat, védősisak, gumicsizma, speciális kötél, hágcsó, "mászógép" stb.

Hegymászó szakági túrázás

Amennyire lehetőség van Magyarországon barlangászatra, annyira nehéznek tűnik a hegymászók helyzete. Ezt a sportágat sem szabad elkezdeni autodidakta módon, s így folytatni még kevésbé szabad. Csak egyesületi keretek között sajátítható el biztonságosan.

E szakág különült el leginkább alágakra: klasszikus alpinisták, magashegyi túrázók, sziklamászók, jégmászók, síalpinisták, stb. Ezek közül az egyén számára talán a magashegyi -ált. 2.000 m feletti- túrázás a legkönnyebben elérhető, mint a gyalogos túrázás egy nehezebb formája. Minden magashegyen megfelelő felszereléssel fel kell készülni a hirtelen időjárás-változásra, ami az egyik leggyakoribb veszélyforrás.

Fontos! A hegyek között nem km-ben, hanem időben adják meg a választott útvonal adatát, s ez az időtartam csak az ideális időjárási viszonyokra, átlagos turistákra, könnyű hátizsákra stb. vonatkozik.

Síző szakági túrázás

Nem olcsó, nem is igazán hazánkra szabott, mégis egyre jobban terjed. A látszattal ellentétben nem oly könnyű sportot sokan második szezonsportként űzik, elsősorban a környező országokban. Nálunk a lesiklás a legismertebb, legkedveltebb, pedig hazánk adottságai a sífutásnak, a sítúrázásnak kedveznek inkább.

Egyéb túrázási formák

Igazából nem szakágak, de érdekesek és terjedőben vannak. Többnyire pénz, szabadidő és érdeklődés függőek.
Sárkányrepülés: már határeset a műszaki sportok felé.
Paplanernyőzés: sasbérces röghegységeink kedvező feltételeket biztosítanak.
Lovaglás: az ország egész területén gyakorolható.

Vissza a kezdőlapra
Megy a csiga hazafelé ...

Az toúrázásrúl
Honnan is jöttem?

Turista szakágak
Hova is megyek?

A BJG túrák cimlapjához
Hogy megy ez a gyakorlatban?