Természetjáró létesítmények (turistajelzések)

Természetjáró létesítménynek nevezzük a tájékoztató útjelzésektől kezdve a menedékházakig, emlékművekig mindazokat a létesítményeket, melyek élmény- és ismeretszerzést biztosítanak.

Útjelzések, tájékoztató táblák

A turistaút tartozékaival együtt (korlát, híd, lánc, stb.) biztosítja egy adott útvonal biztonságos bejárását. A turista útjelzések hálózata eligazítja az adott tájegységben túrázókat a természetjárás szempontjából érdekes látnivalók, fontos létesítmények, valamint a tömegközlekedési járművek megállói felé.

A jelzések színe és alakja

Egy úthálózati rendszerben négyféle színjelzés fordulhat elő: KÉK, PIROS, SÁRGA, ZÖLD

Alakjukra nézve a jelzések az alábbiak szerint csoportosíthatók: FŐ, LEÁGAZÓ, EGYÉB

Fő jelzések:

Hegységek (tájegységek) belső úthálózatának, külső kapcsolódásainak fő elemei. Egy vagy több tájegységen átvezető főjelzéstől számított 5 km-es távolságon belül nem lehet színre és alakra azonos jelzésű út.

SÁV JELZÉSEK:

Fontosabb kiindulási pontoktól más, hasonlóan fontos pontokig terjedő, és a hegységen (tájegységen) átvezető utak jelzésére szolgál. A főútvonalak lehetnek kék,    ill. piros     színűek, a kevésbé fontos útvonalak sárga   és zöld     színű sávjelzések.

KERESZT JELZÉSEK:

A jelzések eltérő formája az útvonalon elérhető célt, ill. célokat is kifejezi. A különböző színű keresztek:    ,    ,    ,     általában rövidítő, átkötő, összekötő, vagy valamely főjelzésből kiágazó, és fontosabb ponthoz vezető utakat jeleznek.

HÁROMSZÖG JELZÉSEK:

A kilátópontokhoz, hegycsúcsokra, hegytetőkre vivő, illetve gerinceken vezető utak jelölése:
               

Leágazó jelzések:

Az előző főjelzésekből leágazó jelzések olyan turista szempontból fontos célok felé vezethetnek, melyek két kilométernél rövidebb úton elérhetők. Ilyenek:

KÖR JELZÉSEK:

Forrásokhoz, kutakhoz, egyéb ivóvízvételi lehetőségekhez jelent letérést, pl.    

NÉGYZET JELZÉSEK:

A lakott helyhez, településekhez, turistaházakhoz vezető út jele, pl.    

OMEGA (BARLANG) JELZÉSEK:

Barlangokra, nagyobb üregekre hívja fel a figyelmet, pl.    

"L-ALAKÚ" (ROM) JELZÉSEK:

Romokhoz, műemlékekhez, ásatásokhoz irányít, pl.    

Egyéb jelzések:

IRÁNYÍTOTT KÖR JELZÉSEK:

Az irányított kör jelzés forgalmasabb kirándulóhelyek, autós pihenők, turistaházak körüli körutakat jelöl, pl.    

TÖRLŐ KERESZT JELZÉSEK:

A megváltozott jelzésű, de a térképen még régi jelzéssel feltüntetett turistautak azonosítására az útszakasz kezdő-, vég- és összes elágazási pontjában a régi jelzések teljes lefestése helyett fekete, dőlt keresztes áthúzást alkalmaznak: pl.    

A jelzések méretei, elhelyezése

A jelzések nagyságára vonatkozóan fehér 10 x 12 cm-es méretű az alapszabvány, de szükség esetén nagyobb méretű jelzéseket is alkalmaznak. A jelzések általában fontosabb közlekedési ponttól (vasútállomás, autóbuszmegálló, stb.) indulnak, s ezt követően látótávolságon belül egy iránymutató jelzést használnak. A jelzések ismétlődésének sűrűsége függ a terep-, ill. útviszonyoktól, és az adott útról való letérés lehetőségétől. Egyenes, jól kiépített, leágazásmentes utakon a jelzések ritkábban helyezkednek el, de "bíztató", "megnyugtató" jelzések ilyen útszakaszokon is találhatók.

A turistautak hajlásánál, törésénél nyíllal jelzik az út helyes folytatását. Több útvonal találkozásánál, bonyolultabb útelágazásoknál a jelet "kikapuzzák", azaz az út mindkét oldalán jelzést helyeznek el. Településeknél célszerű a buszmegállókat, vasútállomásokat és megállóhelyeket, turistaszállásokat, valamint a település látnivalóit, nevezetességeit (templomok, múzeumok, stb.) jelölni.

Tájékoztató táblák

A turistautak mentén fontosabb elágazásoknál, kereszteződéseknél táblákkal is jelzik az adott útvonalakon elérhető célokat, valamint a teljesítésükhöz szükséges - átlagos gyalogtempót figyelembe vevő - időt (1 km 15 perc). Alapvető típusai:

CSOMÓPONTI JELZŐTÁBLA:

Információkat tartalmaz a turistaút jelzéséről, nyomvonaláról, az egyes szakaszok távolságáról, valamint az azok megtételéhez szükséges átlagos menetidőről.

TÉRKÉPES TÁJÉKOZTATÓTÁBLA:

Az adott tájegység turista- és közlekedési úthálózatát mutatja be

SZÖVEGES TÁJÉKOZTATÓTÁBLA:

Az adott területen való tájékozódáskor figyelembe veendő szabályokat, állandó vagy időszaki korlátozásokat, tilalmakat tartalmazza, illetve információkat nyújthat a látnivalókról, védett növényekről és állatokról, nevezetes helyekről.

TERMÉSZETVÉDELMI TÁBLÁK:

Az útvonalak mentén természetvédelmi táblákkal is találkozhatunk ("Védett természeti érték"), melyek arra figyelmeztetnek, hogy az adott területen semmiféle gyűjtést (virágszedést, rovargyűjtést, stb.) ne végezzünk. Természetesen sehol, így itt sem szemetelhetünk, valamint az ilyen helyeken a turistautakról nem térhetünk le, csak a jelölt úton haladhatunk.

Táblák figyelmeztetnek tűzrakási tilalomra, vadetetéssel kapcsolatos tilalmakra, esetleges mérgezett helyekre veszélyt jelző táblákkal hívják fel a figyelmünket (pl. veszettség).

A természetjáró létesítmények közé tartoznak még a következők:

FORRÁSOK
TŰZRAKÓHELYEK
SZÁLLÁSHELYEK (menedékházak, kulcsosházak, védkunyhók, stb.)
ESŐBEÁLLÓK, PIHENŐK
KILÁTÓK, TURISTA EMLÉKMŰVEK, EMLÉKTÁBLÁK

Erdő- és vadgazdálkodási létesítmények

Az erdő- és fagazdálkodást szolgáló, segítő létesítmények az erdőgazdasági utak, melyeket a gyalogos túrázó is használhat, vagy a kerítések, melyekkel a frissen telepített facsemetéket óvják az állatoktól.

Vadgazdálkodási létesítményekhez tartoznak a vadetetők, szórók, sózók, ez utóbbiak a hiányzó ásványi nyomanyagokat pótolják az állatok számára. Túráink során érinthetünk vadföldeket, ahol az állatok számára lucernát, kukoricát, és egyéb takarmányokat termesztenek. Találkozhatunk dagonyákkal, az állatok vizes, pocsolyás "fürdőhelyeivel", cserkészutakkal, vadlessel és vadvédelmi kerítésekkel. Ez utóbbiakon létrák vagy forgóajtók segítségével vezetik át a turistautakat.

Vissza a kezdőlapra
Megy a csiga hazafelé ...

Az toúrázásrúl
Honnan is jöttem?

Tájékozódás és tereptan
Hova is megyek?

A BJG túrák cimlapjához
Hogy megy ez a gyakorlatban?