eTwinning BJG

eTwinning projekt - Testvériskolák Európában

Az eTwinning nemzetközi projekt Európa egészére kiterjed, Ciprus és Luxemburg kivételével minden uniós állam részt vesz benne, valamint Izland és Norvégia is csatlakoztak hozzá. A magyarországi iskoláknak is lehetõségük van bekapcsolódni ebbe a nagyszabású projektbe. A projekt célja az, hogy a résztvevõ országok iskolái nemzetközi párokat alkotva közösen dolgozzanak ki projekteket IKT eszközöket használva, és ezáltal fejlõdjenek pedagógiai, szociális és kulturális téren. A hosszútávú iskolai együttmûködés több szinten is megvalósulhat: tanárok, diákok és más iskolai alkalmazottak (pl.: iskolaigazgatók, iskolai könyvtárosok) is részt vehetnek benne. A tervek szerint 2007 végéig minimum 30.000 európai iskola mûködik majd közre a munkában.

Az Európai Bizottság projektjének nemzetközi koordinációjáért a European Schoolnet (EUN) felelõs (Központi Szolgáltatópont - Central Support Service). Magyarországon a Sulinet Programiroda tölti be a Nemzeti Szolgáltatópont (National Support Service) szerepét, tehát az iroda felelõs a nemzeti szintû koordinációért. A kezdeményezést a résztvevõ országok oktatási minisztériumai is támogatják.

Nagyon sok szeretettel fogadjuk a magyar iskolák jelentkezését! Többek között az alábbi elõnyök származnak a részvételbõl:
  • a három éves projekt során többször is sor kerül majd az eTwinning Oscar átadására, ami nagy elismerés a díjazott iskolák számára; a díjátadót az EUN kiterjedt marketingkampányon keresztül népszerûsíti majd, amely keretében az iskolák is lehetõséget kapnak saját maguk ismertetésére;
  • a résztvevõ intézmények felkerülnek a EUN által mûködtetett központi eTwinning portálra, valamint bekerülhetnek az eTwinning hírlevélbe is;
  • az iskolák kapnak egy oklevelet, mely a részvételüket igazolja, valamint egy logót, amivel saját iskolai honlapjukon hirdethetik azt;
  • folyamatos segítséget kaphatnak a nemzeti és a nemzetközi help desk szolgáltatás keretében;
  • a tanárok szakmai kompetenciáikat fejleszthetik, hiszen a projekt során továbbképzésen vehetnek részt;
  • mindezen felül a diákoknak és a tanároknak is lehetõségük nyílik Európa akár legtávolabbi pontjainak felfedezésére is, fejlõdik IKT és nyelvismereteik, valamint kreativitásuk.
Az Európai Bizottság a 2005. január 14-e és 16-a között megrendezett brüsszeli eTwinning nyitókonferencia keretében indította el hivatalosan a programot. A konferencián 300 tanár vett részt 25 országból, valamint az Európai Bizottság, a Központi Szolgáltatópont és az egyes Nemzeti Szolgáltatópontok képviselõi.

A konferenciát követõen mindenkinek lehetõsége van arra, hogy bekapcsolódjon a projektbe. Regisztrálni a nemzetközi eTwinning portálon lehet (www.etwinning.net). Ennek során a regisztráló személyre, az iskola igazgatójára és az iskolára vonatkozóan kell információt megadni, valamint azt is fel kell tüntetni, hogy az iskola milyen témához kapcsolódóan keres társiskolát magának. A regisztrációt követõen a rendszer automatikusan felhívja a regisztráló személy figyelmét olyan iskolákra, melyek hasonló preferenciákkal rendelkeznek. Ezen felül a "TwinFinder" segítségével a többi regisztrált iskola adatait is meg lehet tekinteni. A ?twin up� gombra kattintva lehetséges az iskolák között létrejött partnerség regisztrációja, mely során az együttmûködõ iskolák kifejthetik elképzeléseiket a saját projektjükrõl. Kitûnõ ötleteket lehet nyerni a portál ?best practice� (jó példák) rovatának olvasgatása során. Az eTwinning térkép segítségével nyomon követhetjük, hogy mely iskolák regisztráltak már, és hogy kik azok, akik már párt is találtak maguknak.

Forrás: Sulinet programiroda (E-mail)

 

projektjeink
konferencia
galéria