Dragon tanár úr a tavalyi sítáborozásról.

(interjú az MMB stúdiójában készült)

Igen hát azt hiszem az élmények vegyesek. Más-más élményekkel érkeztek haza a kezdõként, a haladóként illetve a nevelõtanárként résztvevõk. Nagyon jó körülmények között töltöttük azt a röpke egy hetet. Csicsmanyi nevû kis szlovák faluban. Voltak akik borovicska mellett töltötték, beherovka-járásban. Azt hiszem akik kezdõk voltak meglehetõsen jó eredménnyel sajátították el az alapvetõ ismereteket és fogásokat.

A diákok fegyelmezésével voltak-e gondok vagy meg lehetett bennük bízni?

Igen, meg lehetett bennük bízni. A kocsmában igen sokat fogyasztottak és fellendítették a helyi település sör fogyasztását, de alapjában véve komoly gond nem volt. Sajnos évrõl évre elõfordul az, hogy egyesek úgy fogják fel a sítábort mintha saját maguk szervezték volna, és nincsenek tekintettel azokra akik esetleg pihenni szeretnének. Hiszen másnap minden alkalommal bizonyítani kell, és ha valaki fennmarad éjfélig, egy óráig, akkor elég nehezen tudja megállni a helyét.

Voltak tavaly balesetek?

Szerencsétlen módon éppen az utolsó nap történt egy ártatlan baleset.Egy rendkívül ártatlan helyzetbõl, lent a felvonónál egy kislány elesett. Hatalmas tortúrát kellett megjárnunk, be kellett vinni kórházba, de a kórházban nyelvi nehézségeink támadtak, én magam játszottam el a mûtõs szerepét. Péntek délután volt, utolsó munka nap lévén, a hétvége elõtt senki sem foglalkozott velünk. Egy hatalmas tolókocsival szaladgáltam a kórházban.

Miért, mi történt vele?

Szerencsésen megúszta törés nélkül, egy könnyebb húzódása lett. De hát megvoltak ennek az esetnek a tanulságai, még az utolsó pillanatban is történhetnek balesetek. Nagyon oda kell figyelni.

Tanár úr ismét részt vesz a táborban?

Ahogy ez kiderült a plakátokról, az idén is lesz sítábor és a pálya ördögei máris kezdhetik a vaxolást. Egy kicsit szerényebben adjuk elõ ebben az évben. Nem két busszal indulunk, hanem csak eggyel, ennek is örültünk, hogy a jelenlegi nehéz anyagi körülmények között 40-45 fõ összejött erre a sítáborra.

A tavalyi árakhoz képest mennyire változtak az árak?

Az infláció nemcsak Magyarországon, hanem a környezõ volt szocialista országokban is dolgozik.Tavaly ki tudtuk hozni ezt a sítábort 110 márkából, de az idén már 140 márkába kerül. Annyi különbséggel, hogy ez évben nem lesz pályaszállásunk, de Szlovákia egyik legfelkapottabb síparadicsomába megyünk. Ez az Alacsony-Tátra északi oldalára a Demanova-völgyben lévõ Koziar nevû turistaszálló. Kb. 4-5 kilómétert kell majd buszoznunk a sípályákig. Én azt hiszem hogy ez elhanyagolható ahhoz a távolsághoz képest amelyet két évvel ezelõtt nap mindennap meg kellett tennünk, hogy havat találjunk.

(A riport félbeszakad a tavalyi sítáborról szóló videóbejátszás erejéig) Az ember nagy nosztalgiával figyeli ezeket a téli képeket a meleg szobából, bentrõl. Ez Cicmany-ban volt. Rendkívül kedvezõ fekvése van ennek a kis helynek, ugyanis elõfordult az hogy a környéken sehol nem volt hó, itt mégis északi lejtõ lévén egészen jó körülmények közt tudtunk síelni. Sõt 100 km-rõl is eljöttek ide a szlovákok, a havas lejtõ kedvéért.

Most milyen programok lesznek?

Síelés orrba-szájba, mondhatnám...

Gondolok itt az esti programokra a táborhelyen.

Az esti programokat azzal fogjuk kezdeni, hogy a kocsmákat lezáratjuk a táborhelyen amikor odaérkezünk. Igyekszünk természetesen foglalkoztatni a fiúkat, bár nekünk kevés szerepünk van ebben, elég jól fel szokták találni magukat. Tavaly volt egy érdekes programunk: megrendeztük: *A fiú aki tetszik nekünk* c. vetélkedõt, óriási sikerrel. Magam részérõl nagyon szívesen megrendezném *A kislány aki tetszik nekünk*...

Tanár úr nevezett?

Miután én voltam az egyik fõ szervezõ, így nem. És azt hiszem, hogy a fiúk mellett nem rúghattam volna labdába semmiképpen, se szépség, se erõ tekintetében. Nagyon érdekes feladatokat kellett végrehajtaniuk. Errõl egyébként készült is egy video felvétel.


Riporter: Röné & Bodri


Az 1995-ben megjelent írásokhoz
Tartalomjegyzék