Bakony Muki születése

Bakonyszentlászló, 1998. március 6-8.

  Létszám: 18 fő

  Utazás: vonattal: Csongrád - Budapest - Győr - Pannonhalma - Bakonyszentlászló

Az érintett városok (Budapest, Győr, Pannonhalma) megtekintése.

  Szállás: Bakonyszentlászló (Kulcsosház)

  Túrák:

március 6:
éjszakai túra: Borjú-hegy - Ősfenyves - Iszonyatos nagy fa - Fenyőfő - Hálóvető-árok - Pápalátó - Hódos-ér - Bányaterület

március 7:
kb. 25 km-es gyalogtúra: Tilos-fenyő - Pakuta-pihenő - Kőpince-forrás - Zörög-tető (494m) - Rómer Flóris-kilátó helye - Kis-Zörög-oldal - Kőmosó-hegy (325m) - barlang - Cseszneki-vár - Aranyos-völgy - Károlyháza - Porva-Csesznek vasútállomás - Cuha-völgy - Millenniumi-emlékmű - Kőpince-barlang - Zsidó-rét - Csikó-vár

március 8:
kulTÚRA: Az "I. Bakony Muki vetélkedő " a Bakonyról (természeti, biológiai, földrajzi, történelmi, stb-i); hazautazás

A hosszú vonatút kötelező pihenőit próbáltuk érdekesen eltölteni. A Budapesten való várakozási időt nem a vasútállomáson vesztegettük el, hanem kicsit körbenéztünk a fővárosban. Győrben hasonló kényszerpihenőre ítélt a MÁV, így ott is volt időnk fagyizni egyet a belvárosban. Pannonhalmán az apátságot csak kívülről tudtuk megnézni, mert időnk ugyan lett volna, de a csoportok indításának időpontját nem egyeztették a vasutasokkal. A diákoknak kívülről is nagyon tetszett, és többen előbb-utóbb belülről is látni fogják.

    A hosszú és fárasztó utazás után elsőként felfüstöltünk mindent a szálláshelyünkön a cserépkályhában való tűzrakás címén. A fiúk segítettek a lányoknak is, ezért mind a két szoba alapos szellőztetésre szorult. Hogy a várakozás ne legyen unalmas, éjszakai túrára indultunk a szomszédos Fenyőfő nevű faluba. Elég sok kilométert tettünk a lábunkba alapozásként. Hazaérve nem is zavart nagyon senkit a repedezett cserépkályhából még itt-ott előtörő füst az alvásban.
    Második napunkon némi séta és patakon való átkelés után először egy kilátót szerettünk volna megtalálni, amely a tavalyi kiadású térkép szerint még létezik. A falusiak szerint meg kb. 10 éve nem :-(. Azért vidáman megmásztuk a cseszneki várdombot, és az oldalában nyíló barlangban még denevéreket is megfigyelhettünk. A Porva-Csesznek-i vasútállomás büféjében még nem készültek fel a turistaszezonra, mert nem igazan volt semmi, de mi azt mind felvásároltuk. Egyik lányunk bánatában még a patakot is úgy ugrotta át, hogy hassal landolt benne. (Erről sajnos nincs foto.) A tavaszi napsütés, és a felajánlott csereruhák azonban enyhítettek a bánatán. (A többiek röhögésén kevésbé. . .) Később a lemenő nap fényénél gyönyörködhettünk a Cuha-völgy csodálatos szikláiban. Este tábortűz, móka, kacagás, és minden, ami ilyenkor illik.

    A délelőtt a Nőnap ünneplésével, és a Bakonyról szerzett ismereteinket felmérő feladatlapok kitöltésével telt. A nyeremények egy részét már közösen fogyasztották a győztesek a vonaton.

Eme esetet lejegyezte (az saját néző pontya szerént):
Kovács Péter

Vissza a kezdőlapra
Megy a csiga hazafelé ...

Vissza a gyalogtúrák listájához
Jártak ezek máshol is?

Megnézzük a képeket is?
Megnézzük a képeket is?