Túramozgalmak, minõsítések

A túramozgalmak sajátos, rendszerbe foglalt lehetőséget adnak a tervszerű, folyamatos természetjáró tevékenységre. Nemcsak rendszeres túrázásra késztetnek, hanem teljesítői különféle ismeretekkel is gazdagodnak.

A túramozgalom tartalma lehet általános (tájegységi), de tematikus is (várak, nevezetes földrajzi pontok). Többnyire tájegységekhez vagy évfordulókhoz, ill. híres személyiségek emlékéhez kötődve alakul ki a túramozgalom keretjátéka.

A túramozgalom kiírása lehet nemzetközi, országos vagy helyi szintű. Teljesítése a kiírásban meghatározott szakág(ak)ban lehetséges. Szólhat a kiírás egy korosztálynak (gyermekek), egy rétegnek (vasutasok), szervezett természetjáróknak, vagy szervezeten kívüli turistáknak.

A legtöbb élményt az Országos Kéktúra kínálja. Az egykori Szent István túra több mint ezer kilométere a Dél-Dunántúli Rockenbauer Pál emléktúrával és az Alföldi Kéktúrával "körbeéri" az országot. Ez a legátfogóbb és ezért a legrangosabb túramozgalom. Teljesítése sokat segít országunk és önmagunk megismerésében.

A teljesítés igazolása után a kiíró szerv igazolólappal, oklevéllel, jelvénnyel igazolja vissza tevékenységünket.

Természetjáró minõsítés

A természetjárás sport, a többség számára "csak" tömegsport. De aki mérni akarja magát, az a minősítési rendszerek által ezt megteheti. A természetjárás sajátosságaiból kiindulva e minősítés elsősorban a rendszerességet, nem a nagy teljesítményt méri.

A minősítés fokozatai: ifjúsági-, bronzjelvényes-, ezüstjelvényes-, aranyjelvényes-, érdemes- és kiváló természetjáró.

A magasabb minősítés elérésének előfeltétele az alacsonyabb szint teljesítése. Minden szinthez a rendszeres túrázást, gyakorlatot egyre inkább igénylő követelmények társulnak. A "kiváló" fokozat csak adományozással érhető el.

A minősítések követelményeit a "Természetjáró Minősítési Szabályzat" határozza meg és a teljesítésüket is dokumentálni kell.

Vissza a kezdőlapra
Megy a csiga hazafelé ...

Az toúrázásrúl
Honnan is jöttem?

Országos Kéktúra
Hova is megyek?

A BJG túrák cimlapjához
Hogy megy ez a gyakorlatban?