Mi is az a toúrázás?

"Turista az, aki útra kel azért, mert foglalkozásának egyformasága, gondjainak sokasága közepett álmaiban feltűnik előtte egy olyan szebb világ, melyben zöldebb a fű, kékebb az ég, magasabbak a hegyek, szebbek, vagy különösebbek a házak, barátságosabbak az emberek; s aki az álomkép eredetijét fáradságtól vissza nem riadva keresi, s mert hiszen e földön élünk, talán soha meg nem találja, de azért jó kedvét el nemveszíti, hiszen örömét éppen ez a keresés teszi."

A természetjárás összetett tevékenység, amely hozzájárul az egészség megőrzéséhez, az önismeret fejlesztéséhez, hazánk és más országok népeinek, kultúrájának megismeréséhez, és nem utolsó sorban rendkívül szórakoztató dolog. Erősíti a közösségi érzést, bővíti a történelmi, földrajzi, néprajzi, biológiai ismereteket, kézzel foghatóvá teszi az iskolában, az elméleti órákon megtanultak egy részét.

A természetjárás, bár vannak kulturális és egyéb jegyei is, elsősorban sport, melynek feladata egészséges, edzett embereket nevelni, akik az élet minden területén helyt tudnak állni. A szabad levegő, a napfény, a friss víz, az egyenletes, folyamatos mozgás ellenállóbbá, kitartóbbá teszi a jól szervezett túrák résztvevőit, kiküszöböli a városi élet, az egyhangú hétköznapok káros következményeit. Ehhez rendszeres és fokozatosan nehezedő túrákra van szükség (amihez sajnos több pénz, vagy közelebbi hegyek kellenek). Az alkalomszerű megerőltetések éppen az eredeti céllal ellentétes hatásokat érhetnek el.

“Aki útra kel, az kalandot, élményt vár, s aki túrázik azzal sok minden megtörténhet. A természetbarát lét sok szép és felejthetetlen emléket ígér, s eközben barátokra lelünk, megismerjük önmagunkat, s talán megértjük azt a nagy rendszert, melyből mi magunk is vétettünk: a természetet.”

Vissza a kezdőlapra
Megy a csiga hazafelé ...

Az toúrázásrúl
Honnan is jöttem?

A magyar “túristaság” története
Hova is megyek?

A BJG túrák cimlapjához
Hogy megy ez a gyakorlatban?